SU-lånet er et populært lån blandt studerende. Det er oftest hårdt både mentalt og økonomisk at være studerende, og SU-lånet kan være med til at bløde op i en presset hverdag. Studerende har sjældent ret mange penge, da størstedelen af tiden – som nødvendigt – går på studierne. Der er derfor ikke tid til fuldtidsjob ved siden af, og studerende har typisk maksimalt tid til et 8-10 timers studiejob. Da både bolig, lærebøger og faste udgifter er tunge poster i økonomien, kan det derfor være nødvendigt at supplere med et SU-lån.

Hvordan optager du et SU-lån?

Så snart du har fået meddelelse om, at du er blevet optaget på en uddannelse, kan du gå ind og ansøge om SU-lån. Du kan dog ikke få lånet udbetalt tidligere end en måned før den måned, hvor du modtager din første SU.

Du skal logge ind på minSU og ansøge om lånet – du får skriftligt besked i din eBoks, når lånet er tildelt. Du skal herefter udfylde en låneplan og acceptere lånebetingelserne, før du kan få lånet udbetalt. Det sker typisk 1-2 uger efter, at du har godkendt låneplanen og -betingelserne.

Du kan også ansøge om at få SU-lån med tilbagevirkende kraft. Du kan dog kun ansøge for måneder, hvor du fik SU.

Husk desuden at du kan låne det beløb, du har brug for. Du behøver derfor ikke optage det fulde SU-lån, selvom det er muligt.

Hvilke renter er der på et SU-lån?

Der påløber renter på lånet fra det tidspunkt, hvor du får lånet udbetalt. Renterne tillægges således løbende, når du får lån udbetalt hver måned, og de løber også, mens du studerer. Imidlertid er renten lavere, mens du er studerende, hvorimod den stiger en kende, når du er færdig med studierne.

Misligholder du gælden – det vil sige, at du ikke betaler dit lån tilbage i overensstemmelse med den aftale, du har indgået – vil din gæld bliver overdraget til Gældsstyrelsen, som håndterer gæld til det offentlige. Din lånerente vil samtidig stige ret markant. Sørg derfor altid for at overholde din afdragsordning, når du skal i gang med at betale SU-lånet tilbage.

Hvornår skal du betale dit SU-lån tilbage?

Når du er færdig med din uddannelse, skal du begynde at betale af på din gæld et år efter med opstart i januar. Det betyder, at hvis du er færdig med din uddannelse i juni 2019, skal du ikke begynde at betale tilbage, før januar 2021. Du har således minimum et år, hvor du ikke behøver at betale afdrag. Det giver dig noget tid til at finde et godt job efter endt uddannelse, hvor SU-gælden ikke puster dig i nakken.

Når din afdragsperiode starter, har du mellem 7 og 15 år til at betale lånet tilbage. Afdragsperioden afhænger af, hvor mange penge du har lånt. Du skræddersyer selv din afbetalingsordning, herunder hvor meget du vil tilbagebetale hver måned, så længe du holder dig inden for den samlede aftalte tilbagebetalingsperiode. Du kan også vælge at indfri hele gælden på én gang, hvis du har penge til det.

SU-lånet er således et særdeles fleksibelt lån at arbejde med.